Mikä Plassi?

Plassilla yhdistyy nykyaika ja pitkä historia, joka on nähtävissä ja koettavissa kylänraitilla.

Kalajokisuun pohjoisrannalla Santaniemessä sijaitseva Plassi on vanha kauppa- ja markkinapaikka, ”marknadsplats”.  Alue on pääosin vanhan puutaloasutuksen muodostama kyläkeskittymä, jolla on pitkät perinteet Kalajoen kaupan, merenkulun, käsityöläisyyden ja sahateollisuuden keskuksena.

Plassin vanha kylärakenne on säilynyt hyvin. Alueella on erittäin monipuolinen rakennuskanta: pääraitin varrella säilyneet vanhimmat markkinamökit ovat mahdollisesti 1700-luvun lopulta. Nämä ovat muistumia Pohjois-Suomen suurimmasta tervankaupan keskittymästä.

Alueelta löytyy muutamia edustavia kantatilojen 1800-luvulta peräisin olevia päärakennuksia pihapiireineen ja pienempiä alkuaan käsityöläisille, kalastajille ja sahatyöläisille kuuluneita asuntoja. Kylän alkupäässä lähelle valtatietä ja Kalajoen nykyistä keskustaa sijoittuvat pappila, vanha kirkon paikka muistomerkkeineen, Jokisuun koulu, sairaala ja lainajyvämakasiini. Vanha kauppatori on jäänyt nykyisen pääraitin alle, mutta uudempi, entinen tervatori on edelleen markkinakäytössä. Vuosittaiset markkinat pidetään lokakuun toisena viikonloppuna.

Kylän pohjoispäässä on sahan alue ja sahanjohtajan edustava, kotimuseoksi muutettu jugendhuvila. Sahan konttori on lähellä markkinapaikkaa ja toimii nykyisin kylätalona. Vanha markkinaputka on muutettu kalastusmuseoksi. Lisäksi alueella on monipuolisesti myös myöhemmän aikakauden rakennuskantaa.

Plassin alueella on nykyisin voimassa suojelukaava, joka turvaa perinteisen ilmeen säilymisen ja ohjeistaa uudisrakentamista.

Lataa esite

Voit ladata Plassin alueen yleisesitteen oheisesta linkistä esimerkiksi tulostamista varten. Painettuja esitteitä voit tilata palautelomakkeella tai puhelimitse Kalajoen kaupungilta.

Plassin yleisesite; pdf-tiedosto; 1,1 Mt

Nykyinen markkinapaikka, taustalla Kilpisen ja Tanskan talot.Markkinat lokakuussa 1930Entinen kauppatorin alue 1900-luvun alkupuolella