Fiian mökki

Fiian mökki on ainoa säilynyt esimerkki plassilaisen pieneläjän vaatimattomasta asuintavasta 1900-luvun alkupuoliskolta. Fiian mökki kunnostettiin Plassi-hankkeen toimesta ja avattiin yleisölle kesällä 2010. Mökki sijaitsee markkinapaikan tuntumassa verkkokentän laidalla, entisen sahan portin kupeessa.

Mökin tarkka rakennusvuosi tai rakentaja ei ole selvillä, tuvan ja kamarin käsittävä pikkutalo on vanhojen karttojen perusteella ollut paikallaan jo ainakin vuodesta 1912. Talo on saattanut olla alkuaan jonkun kalastajan tai sahatyöläisen asumus. Kamarin hirsikehikko on siirretty muualta ja sitä on jatkettu lautarakenteisella keittiöllä. Rakennus on saanut mahdollisesti purueristeisen vaakapaneelilaudoituksen 1920-luvulla ja siihen on lisätty kuisti. Mökin kunnostuksen yhteydessä huonokuntoinen kuisti purettiin ja rakennus laudoitettiin Plassillakin ennen höyläpaneelin yleistymistä käytetyllä peiterimoitetulla pystylaudoituksella.

Muistitiedon mukaan mökin ensimmäinen tunnettu asukas on ollut Lepistön Fiia: ”Sahantietä Plassille päin mentäessä oli mökki, jossa asui Lepistön Fiia poikansa Niilon kanssa. Niilo kuoli jo, jos oikein muistan, kaiketi ennen sotaa ja Fiia asusteli yksinään mökissä koko loppuelämänsä" (Auvo Saari 2009).

Fiian jälkeen mökissä asui sahalla töissä ollut perhe 1960-luvun alkuun saakka. Sen jälkeen talolla on ollut kaksi omistajaa, joista jälkimmäinen, Lauri Kääntä testamenttasi talon 1980 kalastusmuseoyhdistykselle. Talo ehti olla autiona kesään 2009 saakka.

Kiinteistön omistaa kaupunki ja sen hoidosta ja ylläpidosta vastaa Kalajoen kotiseutuyhdistys.

 

Fiian mökki on avoinna 10.6-31.8.2014 ti-pe, su 12-18, la 12-17
Kalastusmuseon pääsymaksu oikeuttaa vierailuun Fiian mökissä. 

 

Fiian mökkiFiian mökki vanhassa maalauksessaFiian mökkiFiian mökki