Kalastusmuseo

Vinkki: [+] -merkeistä aukeaa lisätietoja ko. aiheesta

Plassin Kalastusmuseo markkinapaikan laidalla pitää sisällään monipuolisen kokoelman paikalliseen elinkeinoon liittyvää esineistöä.

Vanhassa markkinaputkassa vuodesta 1982 toiminut kalastusmuseo sai uudet, isommat tilat markkinapaikan toiselta laidalta Santaholman isosta makasiinista syksyllä 2011. Museotoiminnan käynnisti plassilainen kalastaja Lauri Tanskan, joka myös hoiti museota vapaaehtoistyönä lähes kuolemaansa saakka. Tanska keräsi ja talletti suurimman osan esineistöä. Lisäksi hän on tallentanut paikallista kalastus- ja hylkeenpyyntitietoutta kirjalliseen muotoon ja suullisesti nauhoituksina.

Nykyisin kalastusmuseon hoidosta vastaa Kalajoen kotiseutuyhdistys ry.

Kalastusmuseon perusnäyttely esittelee pääasiassa kalajoenseudun kalastusperinnettä [+], johon kuuluvat olennaisesti joki- ja merikalastus, nahkiaisen- [+] ja hylkeenpyynti [+] sekä Maa- ja Ulkokallan käyttö kalastustukikohtana. Kalastajan elämä on perinteisesti rytmittynyt vuotuiskierron mukaan, mikä on vaatinut mm. kalojen kutuaikojen ja liikkeiden tuntemista. Kalastus on alkanut keväällä avoveden aikaan ja jatkunut pitkälle syksyyn. Syksyllä ja jopa vielä alkutalvesta on pyydetty nahkiaista ja aivan lopputalvesta lähdetty hylkeenpyyntiin. Pyynnin lisäksi työtä ovat teettäneet verkkojen ja muun kaluston huolto, astiainteko siihen erityisesti tarkoitettujen työkalujen avulla sekä kalan säilöminen. Eläminen meri-ilmassa on vaatinut myös luonnetta ja sopeutumiskykyä. Kalastuksessa tapahtuneet muutokset voi havaita museon näyttelyssä: vanhimmat esineet on tehty saatavilla olleista luonnonmateriaaleista itse, mutta etenkin 1900-luvulla on vähitellen siirrytty esimerkiksi tehdasvalmisteisiin verkkoihin.

Kalastuksen ja hylkeenpyynnin lisäksi museossa voi tutustua yleisimpiin kala-, hylje- ja nahkiaislajeihin [+], Siiponjokeen [+], Kallankareihin [+], Rahjan saaristoon [+] ja maankohoamisilmiöön [+]. Lisäksi näyttely esittelee Tanskan lisäksi kaksi kalajokista persoonaa, Piekkon Aukkon [+] ja Kala-Saimin [+]. Museon alakerrassa on nähtävillä kalajokinen hylkivene, nk. felpaatti [+] varusteineen.

Kalastusmuseon aukioloajat

Avoinna 10.6.-31.8.2014 ti-pe, su 12-18 la 12-17

Pääsymaksu 2 euroa

Kalastusmuseo on säännöllisesti auki vain kesäisin. Muutoin tilauksesta. Tied. Aila Siirilä 040 5098788 tai (08) 462 090.

Plassille tullessasi löydät kalastusmuseon vanhan markkinatorin reunalta, läheltä kylätaloa.

Lataa esite

Kalastusmuseon paperiesite on ladattavissa esimerkiksi tulostamista varten oheisesta linkistä.

Kalastusmuseon esite; pdf-tiedosto; 0,9 Mt

Kalastusmuseo ulkoa Museon sisätiloja Museon sisätilojaEsineitä kalastusmuseosta Verkkotarha Plassin rannassa